| Mis on inkubeerimisel valesti? | |
|
+4Aasa kopraonu vatijope Tiina. 8 posters |
Autor | Teade |
---|
Tiina.
Postituste arv : 9 Age : 48 Asukoht : Järvamaa Registration date : 29/04/2012
| Pealkiri: Mis on inkubeerimisel valesti? 27.05.13 6:58 | |
| Inkubeerin teist suve järjest inkubaatoriga idealnaja nasedka.Kooruvus alati väga nadi,maksimum oli eelmisel aastal kõige esimesel korral-sain 30 tibu.nüüd on kahel viimasel korral tulemus-ca 60 munast 4-5 tibu.Ülejäänutel sisikond väljas.Viljastatavus on väga hea olnud, põhjus on mujal.Soojust hoian vahemikus 38,2-38,4.Niiskus 40-45%.Mune pööran hommikul ja õhtul.Ei pööra kahel esimesel ja kolmel viimasel päeval.Lahti hoian keskmiselt 10 minutit.Kus on viga? | |
|
| |
vatijope Tibu
Postituste arv : 32 Age : 51 Asukoht : Virumaa Registration date : 30/04/2013
| Pealkiri: Re: Mis on inkubeerimisel valesti? 27.05.13 8:46 | |
| Alustaks termoregulaatori/termomeetri kontrollist, kas näit ikka tegelikkusele vastab. Seejärel sama hügromeetriga. Kui need vead välistatud, mõtleme edasi. | |
|
| |
Tiina.
| Pealkiri: Re: Mis on inkubeerimisel valesti? 27.05.13 9:59 | |
| Tänan vastamast.Numbrid, mida kasutan, on enamjaolt siitsamast foorumist kokku nopitud.Kuumust ei tohiks ju liiast olla?Vahel on näidik visanud ka 38,9 peale,eriti enne koorumist.Antud inkubaator õhku ei liiguta. | |
|
| |
kopraonu Muneja
Postituste arv : 272 Age : 63 Asukoht : tõlliste vald valgamaa Registration date : 27/02/2010
| Pealkiri: Re: Mis on inkubeerimisel valesti? 27.05.13 10:11 | |
| Selle inkubaatori originaaltermomeetriga võib kõike muud teha peale munade inkubeerimise. Võta Kiti käest digitaalne asjapulk ja mure on lahendatud.Mina jamasin sarnaste kastidega tükimat aega enne kui tuumale pihta sain.See kaasas olev on vist harilik termomeeter.Väga aeglaselt reageerib temperatuuri muutmisele-inku ise.Kui lõpus looted ka kütma hakkavad on väga raske temperatuuri hoida paigas.Muidu on ta päris toekas kast. | |
|
| |
Tiina.
| Pealkiri: Re: Mis on inkubeerimisel valesti? 27.05.13 10:16 | |
| Termomeeter ja niiskusemõõtja on juurde ostetud ja digitaalsed.Kontrollin neid siiski. | |
|
| |
kopraonu Muneja
Postituste arv : 272 Age : 63 Asukoht : tõlliste vald valgamaa Registration date : 27/02/2010
| Pealkiri: Re: Mis on inkubeerimisel valesti? 27.05.13 10:31 | |
| Vett panin ma maleruutu nendesse vannidesse-niisiis ainult pooled.Pöörama olen nüüd hakanud juba järgmisel päeval.Temp.on jooksnud seinast seina-aga saan 50% tibusid ikka ja vahel ka rohkem.Järgmisena uuri mune või osta kusagilt mujalt prooviks. | |
|
| |
Tiina.
| Pealkiri: Re: Mis on inkubeerimisel valesti? 27.05.13 10:38 | |
| Ei tahagi nagu rääkida-aga olen tellinud mune.Viimati 60.-euri eest välismaalt.Tulemuseks 1 kuketibu.Prooviks ka naabri kanade munad pannud inkusse.Meie maja uus reegel on nüüd selline-braama haudub kõik välja ja mina oma nasedkast ei saa midagi. | |
|
| |
Aasa Muneja
Postituste arv : 214 Age : 67 Asukoht : Raplamaa Registration date : 13/09/2009
| Pealkiri: Re: Mis on inkubeerimisel valesti? 27.05.13 18:18 | |
| Kana haudub põlletaskus ka välja,mis kunsti siin saab olla. Kõigepealt temperatuur alla 37,5-37,8.Alates kolmandast päevast jahutamina alates 10 min. kuni 30 min. Iga päev pikendada pisut ja kui hapniku tuleb masinasse piisavalt siis peab tulema. | |
|
| |
Buntik Muneja
Postituste arv : 758 Age : 55 Asukoht : Luke, Tartumaa Registration date : 24/11/2009
| Pealkiri: Re: Mis on inkubeerimisel valesti? 27.05.13 18:31 | |
| Just tahtsin ka ütelda, et t 38,2-38,4 on kõrge. Sealt head nahka küll ei tule.
Mul on sama masin juba neli aastat. On pandud sisse digitermomeetri (müügil majatarvete kaupluses). Anduriga kaaneaugust sisse, et mune ei puudutaks, kuid asetseks muna keskkohaga ühel kõrgusel. Temperatuuri olen hoidnud 37,4-37,8.
Kooruvust selle masinaga pole üle 60% võimalik eriti saavutada. Välismaa mune seal inkubeerida on paras risk.
Mis puutub niiskusesse, siis mina pole seda eriti näpuga taga ajanud. Vannid täitsin sooja veega 37-40C vastavalt inkubaatori täituvusele. Ainult lõpus, koorumise ajal, pritsisin ohtralt kuuma veega, sest pritsist väljudes jahtus ta ikka väga väga kõvasti. Kuuma veega pritsimine tagas temperatuuri stabiilsuse. Inku ei jahtunud maha ja ei vajanud tohutut aega, et uuesti sisetemperatuuri stabiliseerida. Peno inkude probleem ongi selles, et temperatuur sees stabiliseerub väga aeglaselt, mis tähendab, et närgemad tibud, mis muidu oleks koorunud jäävad lihtsalt koorumata. Ka soovitan, mitte käia näppimas tibusi. Las nad seal kooruvad ja kolistavad. Esimese vaatamise võiks teha 12 tundi peale esimese tibu koorumist. Kiirelt kuivad ära ja pilk allesjäänud munadele, natuke kuuma vett munadele ja kaan kinni. Hea tulemus oli siis kui niiskuse tõttu vaateaknalt vesi tilkadena alla pudenes. Siis oli seal 60-70% niiskust. | |
|
| |
vatijope Tibu
| Pealkiri: Re: Mis on inkubeerimisel valesti? 27.05.13 19:04 | |
| Temperatuur 38 ja veidi peale haudumise alguses polegi nii halb, lõpu jaoks on aga palju. Õhuniiskusega keerulisem, osad soovitavadki "kuivalt" s.o. 40% niiskusega hautada, ametlikult peaks aga kogu hautamisperioodi niiskus kõrgem olema. Selles on aga kõik ühte meelt, et enne koorumist PEAB niiskust tõstma - kooruvus on võrdelises seoses niiskusega. Talvel ja keskküttega on see näiteks vägagi keeruline. Omaette teema on niiskusemõõtjate täpsus, mul kolm eksemplari ja kõik näitavad erinevaid numbreid. Jahutamist on kõige parem õppida kanadelt endilt. Kindlasti sõltub aga jahutamise aeg ümbritsevast temperatuurist. Millisel hetkel tibude areng seisma jäi, kas augu toksimiseni jõuti? | |
|
| |
Tiina.
| Pealkiri: Re: Mis on inkubeerimisel valesti? 27.05.13 19:24 | |
| Nii.Mõõdikud kontrollitud ja näitavad õigesti.Muudan siis asju nii:temperatuuri alla ja jahutusaega sujuvalt pikemaks.Näppimas pole kunagi käinud, piilun asjade käiku ülevalt läbi klaasluugi taskulambiga, kaant ei ava.Suur aitäh vastajatele!!!Annan siiasamasse teada 21 päeva pärast, kas asjad lähevad paremaks või ei. | |
|
| |
myyre Tibu
Postituste arv : 27 Age : 60 Asukoht : Raplamaa Registration date : 24/03/2012
| Pealkiri: Re: Mis on inkubeerimisel valesti? 27.05.13 19:49 | |
| Mul on ka sama inku Nasjedka ja eelmisel aastal koorusid vaid pooled tibud,sel aastal veel vähem kahjuks.Tibud tilkusid veel 5 päeva tähtajast üle ja mõni neist läks välja.Jutt õige et elujõulised tibud kooruvad õigel päeval.Olen aru saanud,et inkus äärmised munad ei taha kooruda,kuna kaane vahelt lekib jahedamat õhku sisse.Panin mõne kalkunimuna ka,millest koorus 5 tibu nädal hiljem(munad inku keskel) | |
|
| |
Tiina.
| Pealkiri: Re: Mis on inkubeerimisel valesti? 27.05.13 21:06 | |
| Tibud elus kõik ja piiksuvad.Lihtsalt suurem enamus väga limased ja kogu sisikond on väljas.Ca 2 muna olid nn.mädamunad ehk viljastamata.Ülejäänutes elu sees aga miskipärast väärastunud kujul Tõud erinevad.Puhtad maransid,araucanad,braamad. | |
|
| |
vatijope Tibu
| Pealkiri: Re: Mis on inkubeerimisel valesti? 27.05.13 21:13 | |
| Kas ma saan õigesti aru, et tibud kooruvad välja, aga rebukott ei ole kõhuõõnde tõmbunud? Või on ikka kuidagi teisiti? Mis neist elusaist, kuid väärastunuist edasi sai?
Ja mitmendal päeval nad koorusid? | |
|
| |
Tiina.
| Pealkiri: Re: Mis on inkubeerimisel valesti? 27.05.13 21:44 | |
| Koorumine 21 päeval.Surevad koos oma väljaoleva misiganes asjaga maha.Viiksuvad, piiksuvad ja lõppevad. | |
|
| |
vatijope Tibu
| Pealkiri: Re: Mis on inkubeerimisel valesti? 27.05.13 22:08 | |
| Kui temperatuur on haudumise 3-4 päeval liiga kõrge, siis tibude kõhuõõs ei sulgu ja välja jäävad ka siseelundid, tibu ise elab kuni koorumiseni. Jutt on siin muidugi üle 40 kraadistest temperatuuridest. Kui temperatuur on kõrge haudumise teises pooles, siis kipuvadki tibud välja enne lõplikku küpsemist ehk rebukott ei ole sisse tõmbunud. Kui neid mitte torkida, siis on võimalik neist heal juhul veel ka elulooma saada. Kõik märgid viitavad valele temperatuurile. Omanike sõnul kõigub temperatuur I.N. inkubaatoris kuni 2 kraadi sõltuvalt mõõtmise asukohast. Variant oleks munade asukohti vahetada jahutamise ajal või siis mitte inkubaatorit pilgeni täis panna, ääred tühjaks. Temperatuuri tuleks mõõta muna pinnalt, mis on suunatud soojenduselemendi poole. Ja õhuvahetus. Kas on piisav? Mina jäin õhu kvaliteedi ja temperatuuriga rahule alles peale kolmanda ventilaatori paigaldamist. Juhtub ka nii, et temperatuuri ja niiskuse hoidmiseks pannakse õhu sissepääs kinni, aga korra päevas jahutamise ajal hingamisest ei piisa.
Lõpetuseks, aga võib-olla ka kõige tähtsam - kui tood mune mujalt, siis inkubaatori desinfitseerimine vahepeal kahju ei tee. | |
|
| |
Tiina.
| Pealkiri: Re: Mis on inkubeerimisel valesti? 27.05.13 22:16 | |
| Külastan siiski veel täna kauplust ja ostan veel ühe komplekti niiskuse ja temp.mõõtjaid.Kuigi ka praeguseni oli neid masinas 2.Miski ikkagi peab väga vale olema.Tänan veelkord kõiki vastajaid! | |
|
| |
Aasa Muneja
Postituste arv : 214 Age : 67 Asukoht : Raplamaa Registration date : 13/09/2009
| Pealkiri: Re: Mis on inkubeerimisel valesti? 28.05.13 0:59 | |
| Pane ventilaator masinasse segab õhu ühtlaseks.Arvutites on väikesed,aga töökindlad venti- laatorid.Muidu peab muna keeramise ajal mune ringi tõstma,kana teeb niisamuti,sest kana all on ka temperatuur erinev.Aga ikkagi soovitan ventilaatorit ja mitte liiga võimast kuivatab liigselt õhku. | |
|
| |
Mina ise Noorlind
Postituste arv : 73 Age : 62 Asukoht : rapla maa Registration date : 15/10/2012
| Pealkiri: Re: Mis on inkubeerimisel valesti? 28.05.13 3:44 | |
| kui keerad mune,pane keskel asuvad munad ääre poole ja ääre poolsed keskele,meil on vana vene inku ventikaga,aga mina vahetan päevas korra munade asukohta | |
|
| |
Kiti Muneja
Postituste arv : 1127 Age : 51 Asukoht : Harjumaa, Kurtna/Tagadi Registration date : 09/04/2008
| Pealkiri: Re: Mis on inkubeerimisel valesti? 28.05.13 4:26 | |
| Tegelikult mina küsiks - kuidas ja millega on söödetud kanu, kellelt on võetud haudemunad? Ja soojade ilmadega peaks ikkagi pikemalt õhutama, kui ruum, kus inkubaator asub, ka väga soe on. | |
|
| |
Tiina.
| Pealkiri: Re: Mis on inkubeerimisel valesti? 28.05.13 10:13 | |
| Toit on Farm Planti munakanade täissööt,maheoder, vabalt saadaval KANAMIN ja lubjakivisõmerik, pluss see, mis enda toidulaualt üle jääb, lisaks kõik mis õues elab ja kesvab.Kanad veedavad terved päevad õues.Ma ei arva, et toit oleks kehv.Nimelt sellepärast, et kui kana haub sama partii mune, siis kõik kooruvad. | |
|
| |
Kiti Muneja
Postituste arv : 1127 Age : 51 Asukoht : Harjumaa, Kurtna/Tagadi Registration date : 09/04/2008
| Pealkiri: Re: Mis on inkubeerimisel valesti? 28.05.13 18:48 | |
| Selge! Küsisin, kuna tihti ei pöörata tähelepanu sellele, kuidas kanu sööta, kuigi võetakse mune haudeks. Mina inkubeerin ka penoplastist masinaga ja tõstan iga õhutamise ajal mune ringi - äärmised keskele ja vastupidi. Kui alles alustasin, siis ei osanud sellele tähelepanu pöörata ja koorumata jäidki tavaliselt äärmised munad. Ja on ka olnud selliseid tibusid, kellel siis ei ole kõik asjad kehas sees, mis vaja, aga need on tavaliselt sellised koorujad, kes tulevad peale seda, kui esimese kooruja tulekust on möödas üle 24 tunni. Tavaliselt ma ei lasegi nendel enam tulla, kuna need ei ole kuigi elujõulised tibud, kes nii hilja tulevad | |
|
| |
Sponsored content
| Pealkiri: Re: Mis on inkubeerimisel valesti? | |
| |
|
| |
| Mis on inkubeerimisel valesti? | |
|